Virksomhedshandel og virksomhedsmægler

Virksomheds-handel og virksomheds-mægler

Går du i overvejelse om at sælge din virksomhed eller måske søger en partner? Der er mange overvejelser ved salg af virksomhed. Hvor meget er virksomheden egentlig værd, hvem skal virksomheden overdrages til, hvornår er rette tidspunkt, og hvordan foregår det egentlig.

PLANLÆGNING

Salg af virksomhed

Processen foregår over flere trin og oftest også over længere perioder, jf. viste oversigt. Det kan være tidskrævende, og det anbefales at bruge rådgivere undervejs og i forløbet. Det kan være i kraft af egen revisor eller advokat, din bestyrelse m.fl., men også en virksomhedsmægler, der har stor erfaring med processen og være din tovholder fra de første tanker om salg eller salgsmodning.

I bloggen finder du en artikel og mere om ”Hvorfor bruge en virksomhedsmægler” til inspiration. Derfor er der ingen grund til at skrive yderligere her om rådgivere.

Processen ved salg af virksomhed indeholder som nævnt mange dele og under elementer med risici og faldgrupper for dig, som overdrager din virksomhed, men også for den, som skal overtage. Derfor er det vigtigt at have en gennemsigtelig virksomhed, hvor der principiel ikke er gemt noget under gulvtæppet. For eventuelle ”unoder” vil vise sig under processen eller endnu værre efterfølgende, hvor det kan koste rigtig mange penge i tabte ressourcer og til kedelige fordyrende retssager.

Så inden overvejelse igangsættelse af salg, bør det indledende spørgsmål være om din virksomhed i dag kan stå for en Due Diligence (= gennemtjek af data) eller skal der lige ”ryddes” op først igennem f.eks. en salgsmodningsproces?

Salgsmodning er blot en gennemgang af virksomhedens situation i dag, hvor der kan optimeres til et bedre Cash flow og øget top- & bundlinje resultat.

Exit-forretningsplan til den dag, hvor virksomheden skal overdrages.

Uanset set hvad, så er det 100% sikkert, at en dag kommer du som ejerleder en dag til at overdrage stafetten. Derfor anbefales det altid, at ejerledere altid har en Exit-forretningsplan liggende.

En Exit-forretningsplan er din fortrolige og interne beskrivelse på, hvad du ønsker, der skal ske med din virksomhed. Ikke kun hvem, der eventuelt skal overtage, men også hvordan din virksomhed bedst muligt kan videreføres ved at sørge for at data og oplysninger er tilgængelige, den dag, hvor du vælger at træde ud.

En Exit-forretningsplan ajourføres ad hoc på de områder, som der skal tages handling på. Og har ganske enkelt til formål at overdrage stafetten på den virksomhed, som du selv har lagt energi, tid og ressourcer på igennem årene på en respektfuld og anstændig måde.

Vil du vide mere om Exit-forretningsplan, salgsmodning, salgsprocessen, er du velkommen til at sende mig en mail, hvorefter jeg snarest vil kontakte dig. Du er også velkommen til at ringe til mig for en uforpligtende samtale.

Du kan få mere at vide i Dansk Firma Børs’ folder ”Det forberedte ejerskifte”. Udfyld formularen og folderen vil blive mailet til dig som en PDF fil.